KROP & SIND
FAVRSKOV

Idrætsforeningen

Cykler for den mentale sundhed 

I 19 danske byer bliver der cyklet ture mandag d. 10 oktober for at sætte fokus på den mentale sundhed og give cykelglæden et skub hos en målgruppe, som nogle gange kan have det svært med cykling. Turene er en opfølgning på 2015, hvor mere end 500 cyklede med. I Hammel by cykles der en gratis tur på 10 km med start på Aktivitetscenter Møllen, Industrivej 18. 

Hammel by er et af de steder, hvor der lægges asfalt til en hyggelig tur I anledning af Verdens Mentale Sundhedsdag mandag d. 10. oktober. Cykling kan en hel masse, hvis man kæmper med fx depression, skizofreni eller angst, hvor mange slås med ensomhed og usund livsstil.  

”Vi er sikre på, at deltagerne får en skøn cykeltur og så er cyklen jo også et oplagt sted at få nye venskaber, og samtidigt komme i gang med hverdagsmotion, som er så vigtig, både for humør og for en sund livsstil. Der er altså mange gode grunde til at cykle med, ”siger Mette Lilholt, leder af Aktivitetscenter Møllen”. 

Dagen er arrangeret af Favrskov kommunes Aktivitetscenter, Møllen, KSF (Krop og Sind, Favrskov), dai (dansk arbejder idrætsforbund), Cyklistforbundet, Hammel Cykle Club, Det Sociale Netværk & PSYKIATRI FONDEN. Cykelturen er for alle, og det er på ingen måde et krav, at man er psykisk sårbar for at deltage, tværtimod håber arrangørerne at se et godt blandet felt. 

”Det er ikke en lukket cykeltur for psykiatrien, og vi vil frygteligt gerne have, at det bliver et mix – det vigtigste er, at vi også får nogle med, der bare kunne tænke sig god cykeltur og måske ovenikøbet kan bidrage med lidt cykelglæde, ”siger Mette Lilholt, leder af aktivitetscenter Møllen”. 

Dagen starter klokken 10.15 ved Aktivitetscenter Møllen og alt sammen er gratis – eneste krav er, at man tilmelder sig på Cyklistforbundets hjemmeside eller møder op på dagen, hvis der altså ikke er meldt udsolgt. 

”Vi kan tydeligt se i det psykiatriske Danmark, at cykling har bredt sig - fra idrætsforeninger og helt ind til de psykiatriske lukkede afdelinger. Hermed har mange indset, at cykling kan og vil gøre en forskel på et område, der lige nu står overfor enorme udfordringer. Cykel dig til bedre mental sundhed, kunne være et oplagt kodeks for at sætte hverdagscykling på programmet”, siger Mogens Damgaard, som er medlem af forbundsledelsen i DAI med ansvar for Idræt for Sindet. 

Cykelturen er én ud af 19, som køres rundt om i hele landet og er et projekt sat i søen af Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI), Cyklistforbundet, Det Sociale Netværk og Psykiatrifonden. Sidste år blev der cyklet i 11 danske byer og interessen var overvældende. I stedet for de 250 deltagere på landsplan, som der var kalkuleret med, så dukkede der cirka 500 cyklister op til turene. 

"Cykling kan ufatteligt meget – og sidste år så vi, hvor stor glæde turene skabte, og med det nye udvidede setup, er jeg sikker på, at det bliver en succes igen. Cyklistforbundet arbejder for, at alle danskere skal kunne have glæde af cyklen – også dem, der har små eller store udfordringer at slås med”, siger Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam. 

Mennesker med psykiske vanskeligheder dør i gennemsnit 15-20 år tidligere end gennemsnitsbefolkningen, og det skyldes blandt andet livsstilssygdomme. Det er håbet, at den øgede fokus på cyklingens gavnlige effekter vil smitte af på psykiatrien, og kommer til at spille en større rolle, så alle kan få glæde af den danske cykelkultur. 

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk